F.A.Q.

Op deze pagina treft u een aantal veelgestelde vragen over gehoorschade en gehoorbescherming (F.A.Q). Mocht u vragen missen, dan is het mogelijk om contact op te nemen met onze organisatie. Wij kunnen uw vragen dan mogelijk alsnog (persoonlijk) beantwoorden en toevoegen aan onderstaande overzicht.

Hoe weet ik of ik gehoorschade heb opgelopen?
Dit kunt u alleen zeker weten als u uw oren laten testen. Dit kunt u ook online doen. De uitslag daarvan is echter niet geheel betrouwbaar en is dus niet optimaal. Als u echt gehoorschade denkt te hebben opgelopen is het altijd wijs om dit te laten onderzoeken bij een audiologisch centrum of audicien.

Is gehoorschade te herstellen?
Vaak wordt gedacht dat dit niet het geval is. Echter, de technologie en onderzoek staan niet stil zoals u in dit artikel op Nu.nl kunt lezen. In welke mate uw gehoord kan worden herstelt hang echter af van veel factoren. Daarvoor zult u een afspraak moeten maken met een specialist (audiologisch centrum of audicien).

Hoeveel dB kan je oor hebben?
Dit hangt doorgaands af van 2 dingen:

  1. geluidsvolume (uitgedrukt in dB);
  2. tijdsduur (blootgesteld aan hard geluid).

Bij een blootstelling welke langer is dan 8 uur per dag (normale werkdag) aan omgevingsgeluid luider dan 80 dB (decibel) is de kans groot dat er gehoorschade optreedt. Dit soort situaties zijn dan ook niet de bedoeling en zijn geregeld volgens wetten waar werkgevers zich aan dienen te houden. Bij 100 dB of meer kan er al binnen 5 minuten gehoorschade optreden. Dat kan dus erg snel gaan.